Najskôr začneme s prípravou zeleniny. Cuketu nakrájame na dlhé plátky a ugrilujeme. Ak nemáte zrovna k dispozícii gril, môžete ju opiecť aj na panvici alebo v rúre. Cibuľu nakrájame na silnejšie krúžky a ľahko ju opečieme na panvici na troške olivového oleja. Hotovú cibuľu dáme bokom.
Ingrediencie
Vegetariánský grilovaný zelený Sensational burger
Kto by nemiloval burgre! Na túto pôvodne americkú pochúťku jednoducho dostane raz za čas chuť každý a vďaka Sensational burgrom od Garden Gourmet si ju už môžu dopriať aj všetci vegetariáni a vegáni. Najlepšie chutia pri západe slnka na letnej grilovačke, ale pripraviť a vychutnať si ich môžete kedykoľvek počas roka. A ak vás už náhodou nebavia klasické burgre s obyčajnou žemľou a hľadáte spestrenie, ste na správnom mieste. Inšpirujte sa naším receptom a prineste do svojho jedálnička ešte viac farieb.
Príprava
Pokračujeme prípravou žemlí. Rozkrojíme ich po celej dĺžke na polovicu a opečieme na panvici dozlatista, kým sa na vnútorné strany neotlačia značky grilu. Žemľa sa vďaka tomu spevní a pri zahryznutí pekne chrumká.
Plátky syra halloumi grilujeme na troche oleja. Odložíme stranou a udržujeme je teplé. Ak použijeme obyčajný plátkový syr, tento krok môžeme preskočiť.
A teraz to najdôležitejšie – Garden Gourmet Sensational burgre! Môžeme ich pripraviť hneď tromi rôznymi spôsobmi. Na panvici ich smažíme pri miernej teplote 8–10 minút na slabej vrstve oleja, v polovici ich otočíme na druhú stranu. Burgre možno upiecť aj v rúre predhriatej na 200 °C, opäť ich v polovici nezabudnime obrátiť. Na grile pri strednom ohni trvá príprava asi 12 minút, pričom tu otáčame každé 4 minúty.
Medzitým dokončíme prípravu žemlí. Spodnú stranu žemle potrieme bohatou vrstvou pasty z bôbov a položíme na ne grilovanú cuketu, Sensational Burger, plátky syra, smaženú cibuľu a hlávkový šalát.
Vrchný diel žemle potrieme podľa chuti lyžicou majonézy a kečupu a hamburger ním priklopíme. Voila, vegánsky burger je na svete! Dobrú chuť.
KULINÁRSKE TIPY
Nátierka z bôbov
150 g bôbu obyčajného (mrazeného) blanšírujeme po dobu 1 minúty vo vriacej vode, opláchneme pod studenou vodou a stlačením medzi dvoma prstami ošúpeme šupku. V kuchynskom robote bôby rozmixujeme so 100 g vareného cíceru, s 1 polievkovou lyžicou jogurtu, strúčikom cesnaku, niekoľkými listami mäty a trochou olivového oleja. Dochutíme soľou a korením.
Žemle so spirulinou
Pre dosiahnutie zelenej farby žemlí, pridáme do svojho obľúbeného receptu na hamburgerove žemle trochu spiruliny (prášok zo zelených rias). Na cca 7 žemlí budeme potrebovať 6 g spiruliny.